Equihillie  

(kinder)coaching met behulp van paarden 

Admin gebied

Atom

Aanmelden


Blog 1 

De geur van pony's 

Die geur is mij altijd bijgebleven!  Ik was 8, klom met moeite op mijn pony, alles was warm, het zadel, de pony, de teugels.  Ik zag de warme damp van de pony komen, en voelde haar borstkas op en neer gaan, wilde de pony aaien op haar hals, maar de vacht was bezweet, nat en voelde niet fijn. De geur en het gevoel wat dat opriep kan ik mij nog zo goed herinneren.  

"Rij maar in het midden van de rij van 8, dan loopt de pony wel door". Oké, ik voel mij nog lang niet op mijn gemak, de pony sjokt mee in de groep, en wist schijnbaar precies wat ze moest doen. Was dit wat ik wilde? 

Zo begon mijn eerste rijles bij de manege, een ervaring die in mijn geheugen gegrift staat. Ik had er zo naar uitgekeken, mijn eerste echte rijles bij de manege, maar dit was zo'n tegenvaller! Met deze herinnering in mijn hoofd, is mede mijn missie gevormd.  

 Een eerste kennismaking met pony's is meer dan een rijles op een moe en bezwete pony, dit moet een fijn moment zijn met wederzijds vertrouwen. Een pony kan zoveel voor je betekenen, naast het rijden kan ze je ook zoveel meer geven, ze kan je veel "vertellen", en hierdoor leren kinderen veel over zichzelf. Dit is nou precies wat ik kinderen graag mee wil geven. Ik leer ze goed kijken en observeren naar paardengedrag, hoe gaan paarden in de groep met elkaar om, wat vindt een paard fijn, hoe herken je dit en vervolgens wat kan je kind hiervan leren? 

Ik besteed veel aandacht aan de verzorging dit is natuurlijk een eerste kennismaking met de pony, ondertussen coach ik de kinderen en vertel wat ik zie. Hierdoor komt er een bewustwording op gang, waarbij het kind ook reflecteert op zichzelf, "ooh als ik wat minder druk doe, staat de pony ook veel rustiger", of "als ik hier borstel, vindt de pony het niet leuk, dat kan ik aan zijn reactie zien". Kortom al deze ervaringen hebben vaak ook met het dagelijkse leven van de kinderen te maken, eigenlijk zijn de kinderen ervaringsgericht aan het leren, terwijl ze spelenderwijs veel over het welzijn van paarden en pony's leren. 

Wil je weten wat Equihillie nog meer voor je kind kan betekenen? Lees mijn volgende blog! Gun jij je kind ook deze speciale ervaring, maak een afspraak voor kennismaking met onze pony's.